Jdi na obsah Jdi na menu

Arcibiskup Dominik Duka kardinálem

27. 2. 2012

duka.jpg27. února 2012

Pražský arcibiskup Dominik Duka převzal ve Vatikánu odznaky své kardinálské hodnosti.

Po svém jmenování kardinálem na slavnost Zjevení Páně (Tří králů) strávil náš arcibiskup prodloužený víkend od čtvrtka 16. února do úterka 21. února 2012 ve Vatíkánu, aby se účastnil slavnostní konzistoře, kde převzal odznaky své kardinálské hodnosti. Dominik Duka je celkově 22. kardinálem z českých zemí, šestým od roku 1945 (po kardinálech Beranovi, Trochtovi, Tomáškovi, Vlkovi a Špidlíkovi).

vlajky.jpgNa slavnost se do Říma vypravila asi tisícovka poutníků z České republiky, byla vypravena 4 letadla a několik autobusů. V sobotu od 10:30 se uskutečnila slavnostní konzistoř, při které obdrželo 22 čerstvých kardinálů dekret o svém jmenování (s informací o přidělené bazilice sv. Marcellina  Petra), červené solideo (kulatou pokrývku hlavy), biret (čtverhranný klobouk) a prsten s vyobrazením apoštolů sv. Petra a Pavla a Panny Marie. Poté přijímali v aula Pavla VI. gratulace od poutníků, přátel a známých a večer se pak na našem velvyslanectví konala malá recepce. V neděli v 9:30  potom papež Benedikt XVI. sloužil s novými kardinály duka-klaus.jpgslavnostní mši svatou v chrámu sv. Petra. V pondělí pak papež poskytl nově jmenovaným kardinálům audienci. Po návratu z Říma se v úterý pan kardinál Duka pomodlil sextu s kanovníky metropolitní kapituly u sv. Víta a poté ho přijal prezident Václav Klaus. V sobotu 25. února 2012 od 11:00 pak sloužil první mši svatou v kardinálské hodnosti.

duka-kardinalove.jpgMezi nově jmenovanými kardinály jsou např. Timothy Michael Dolan (62) - arcibiskup New Yorku, berlínský arcibiskup Rainer Maria Woelki (55), torontský arcibiskup Thomas Christopher Collins (65), John Tong Hon (72) - arcibiskup Hong Kongu, utrechtský arcibiskup Willem Jacobus Eijk nebo indický arcibiskup syro-malabarské církve George Alencherry (66). Dalších 10 nově jmenovaných kardinálů je z různých kongregací a komisí Svatého stolce, za zásluhy byli jmenováni i 4 kardinálové starší 80 let bez volebního práva.

duka-konzistor.jpgK dnešnímu dni je celkem 126 kardinálů volitelů, z toho např. 31 Italů, 12 z USA, 11 kardinálů z Afriky, 6 z Německa, 4 z Polska, 4 z Francie, 5 ze španělska, 3 z Kanady, 4 z Mexika, 6 z Brazílie, 2 z Argentiny, 9 z Asie.

Zajímavý článek o aktuálním složení kardinálského kolegia přinesl magazín Christnet, seznam kardinálů uveřejnila i encyklopedie Seznam.cz.

duka-katedrala.jpgDalší zajímavé aktuální články o Dominiku Dukovi si už můžete přečíst sami.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář