Jdi na obsah Jdi na menu

Poděkování sv. Anežce v katedrále sv. Víta (1989/2014)

11. 11. 2014

anezka.pngV sobotu 15. listopadu bude v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha sloužena slavnostní mše svatá k výročí svatořečení svaté Anežky v roce 1989. Vzhledem k velkému významu výročí pro naše dějiny a svobodu pozval ke sloužení slavnostní bohoslužby kardinál Dominik Duka vatikánského státního sekretáře kardinála Pietra Parolina, který bude hlavním celebrantem mše svaté.

Samotná bohoslužba začíná v 10:30, předprogram slova a písní o sv. Anežce začíná ve svatovítské katedrále v 10.00 hodin. Od 12.00 hodin následuje přátelské setkání na Hradčanském náměstí, kde bude připomenuta atmosféra listopadu 1989.

Celou mši svatou včetně předprogramu bude vysílat Česká televize v přímém přenosu na ČT 2.

Program sobotní děkovné bohoslužby:

9.30        –    otevření katedrály pro poutníky

10.00    –    program písní a slova o sv. Anežce České

10.30    –    pontifikální mše sv. ke cti sv. Anežky České

12.00    –    program na Hradčanském náměstí - pozdrav poutníkům z balkónu Arcibiskupského paláce, hudba a zpěv, svařené víno, koláče

V listopadu letošního roku si připomínáme 25 let od pádu komunismu. Pro mnoho lidí je tato revoluční doba spjata se svatořečením Anežky České, k níž došlo v listopadu roku 1989. Pouhých pět dní před tím, než na Národní třídě vypukla Sametová revoluce, připomněl v Římě během svatořečení kněz Tomáš Halík dávnou pověst, která říkala, že „až bude svatá Anežka svatořečena, bude v Čechách konečně dobře“. Kanonizace, kterou vedl tehdejší papež Jan Pavel II., se kromě kardinála Františka Tomáška účastnilo i několik tisíc československých poutníků.

Kardinál Duka říká: „Byla to opravdová víra, co spojovalo Jana Pavla II., Ronalda Reagana a Margaret Thatcherovou, tedy jakýsi duchovní a politický motor demokratizace ve světě a zároveň opora pro nesehnuté, kteří nepodlehli totalitním lžím. Společný zápas o svobodu nakonec vyústil v to, že u nás téměř milión občanů, věřících i sympatizujících, mohl přivítat na Letenské pláni polského papeže Jana Pavla II. Nepochybuji o tom, že to byl zázrak, že to byl dar svobody, za který vděčíme Bohu a přímluvě sv. Anežky“.

Pomoc sv. Anežky České krátce před svou smrtí připomněl také prezident Václav Havel, který ve svém vzkazu na kousku papíru napsal: „Milá Anežko, děkujeme Ti za ochrannou ruku, kterou jsi nad námi držela 25. listopadu 1989. Prosím, měj ruku i nadále připravenou, třeba ji ještě budeme potřebovat…“

anehav.jpg

Slova kardinála Dominika Duky k 25 letům svobody

Přestože se na 25. výročí návratu svobody a suverenity do naší vlasti, které si budeme v listopadu připomínat, dívají někteří lidé s určitými rozpaky, já patřím k těm, kdo za tento dějinný okamžik neustále děkují Bohu a všem, kdo se před totalitou nesehnuli. Po komunistickém puči v roce 1948 mnozí prorokovali komunismu jeden, maximálně dva roky. Přesto se ani po měnové reformě v roce 1953, která nebyla ničím jiným než státním bankrotem zapříčiněným politickým i hospodářským diletantismem, ani po řadě stávek a nepokojů komunismus nezhroutil. Jako každý jiný totalitní režim totiž věnoval veškeré úsilí holdování svým idolům, které mělo svádět masy obyvatelstva k neustálému nadšení. Tak frenetických oslav se nedostalo ani mužům 17. listopadu ani sv. Anežce České kanonizované roku 1989.

Byla to opravdová víra, co spojovalo Jana Pavla II., Ronalda Reagana a Margaret Thatcherovou, tedy jakýsi duchovní a politický motor demokratizace ve světě a zároveň opora pro nesehnuté, kteří nepodlehli totalitním lžím. Společný zápas o svobodu nakonec vyústil v to, že u nás téměř milión občanů, věřících i sympatizujících, mohl přivítat na Letenské pláni polského papeže Jana Pavla II. Nepochybuji o tom, že to byl zázrak, že to byl dar svobody, za který vděčíme Bohu a přímluvě sv. Anežky, o které pověst vyprávěla, že její svatořečení bude znamenat návrat dobra do naší vlasti.

Jedinečné setkání křesťanské mládeže pořádané v roce 1990 komunitou Taizé, kdy mohlo naše hlavní město uvítat desetitisíce ideologií nepokřivených mladých lidí, bylo radostným potvrzením, že Evropa znovu začíná hovořit společnou řečí, že má jedno srdce a jednu duši. Letošní setkání mládeže organizované po čtvrtstoletí opět v Praze je příslibem do budoucna, že Evropa i dnes, kdy čelí novým nebezpečenstvím, zůstane jednotná. Zajisté, že duch tohoto setkání bude jiný, ale věřím, že se neztratí vědomí odpovědnosti za dar svobody.

Můžeme se připojit ke slovům, která nám zanechal Václav Havel: „Milá Anežko, děkujeme Ti za ochrannou ruku, kterou jsi nad námi držela 25. listopadu 1989. Prosím, měj ruku i nadále připravenou, třeba ji ještě budeme potřebovat…“

kardinál Dominik Duka OP, pražský arcibiskup

parolin.jpg

Program návštěvy kardinála Pietra Parolina v ČR:

čtvrtek dne 13. listopadu 2014

- přílet Jeho Eminence kardinála státního sekretáře do Prahy (Mezinárodní letiště Václava Havla)

 

pátek dne 14. listopadu 2014

- setkání kardinála Parolina a prezidenta republiky (Pražský hrad)

- setkání kardinála-státního sekretáře s předsedou Senátu a předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

- oběd pořádaný prezidentem republiky na počest návštěvy Jeho Eminence kardinála-státního sekretáře

- návštěva prezidenta republiky a kardinála-státního sekretáře v Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha, návštěva kaple sv. Václava

- setkání s panem Bohuslavem Sobotkou, předsedou vlády České republiky

- Strahovský klášter, modlitba v kapli sv. Norberta, setkání s hosty

parolin2.jpg

sobota dne 15. listopadu 2014

10:20               začátek liturgického procesí do katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha

10:30               slavnostní bohoslužba na počest sv. Anežky České (katedrála sv. Víta)

oběd s českými a moravskými biskupy (Arcibiskupský palác)

- setkání se členkami Kongregace Milosrdných sester svatého Karla Boromejského, návštěva nemocnice

- návštěva baziliky sv. Petra a Pavla na Vyšehradě

parolinfrantisek.jpg

neděle dne 16. listopadu 2014

10:00               bohoslužba v kostele sv. Anežky v Praze - Spořilově

- návštěva centra města - procházka

- odlet kardinála-státního sekretáře s doprovodem z Prahy