Jdi na obsah Jdi na menu

Kázání z 5. neděle postní

30. 3. 2020

Kázání P. Ivana Kudláčka při mši sv. 27. 3. 2020 v mnichovické kapli:

Když se Pán Ježíš dozvěděl, že ten, koho má rád, je nemocný, čekali bychom, že se hned sebere a půjde k němu či že ho dokonce uzdraví na dálku. A zatím? Nechá ho umřít, aby ho pak mohl vzkřísit z mrtvých. Boží plán, Boží myšlenky nejsou vždy shodné s našimi plány, s našimi myšlenkami.

Vzkříšení Lazara, to je jeho návrat do pozemského života. Zatímco vzkříšení Krista, jak si to budeme o Velikonocích připomínat, to je vzkříšení k novému životu s oslaveným tělem, které např. prochází zavřenými dveřmi. Ve svatém křtu do naší nesmrtelné duše byl vložen Boží život. Když jej ztratíme, můžeme jej ve svaté zpovědi zase získat. A tak svatý křest a svatá zpověď, to jsou naše duchovní vzkříšení už zde na zemi. Až jednou zemřeme, budeme vzkříšeni z mrtvých. Pokud bude v nesmrtelné duši Boží život, čeká nás nebe, bez něho nás čeká věčné trápení v pekle. Naše vzkříšení z mrtvých bude vzkříšení těla, které už bude mít podobu těla oslaveného, jako měl Kristus při zmrtvýchvstání.

Ježíš zaplakal. V jedné postní písni zpíváme Matka pláče – nejen nad Ježíšovou smrtí, ale i nad naší duchovní smrtí, když je naše duše zachvácena koronavirem - hříchem. Oplakávejme své hříchy a prožívejme už zde na zemi své duchovní zmrtvýchvstání.

Počítejme s tím, že naše myšlenky a nápady se nemusí vždy shodovat s myšlenkami a plány Božími. Oplakávejme své hříchy, abychom jednou byli vzkříšeni k věčnému životu v nebi. Amen.


Modlitba proti šíření Koronaviru

Pane Ježíši Kriste, náš Božský lékaři, prosíme Tě, abys nás střežil a chránil před koronavirem a všemi vážnými nemocemi. Slituj se nad všemi zemřelými. Všem, kteří jsou teď nemocní, dej uzdravení, osvětli mysl těch, kteří nyní vyvíjejí lék lékařům, kteří teď pomáhají nemocným, dej odolnost a ochranu. Dej uspět těm, kteří pracují na omezení šíření. Daruj pokoj těm, kteří se bojí. Kéž je tvá nejdražší krev naší obranou a spásou. Svou milostí učiň z nemoci okamžiky útěchy a naděje. Kéž se ještě bojíme nákazy hříchu více, než jakéhokoliv zla.

 Pane Ježíši Kriste, svěřujeme se Tvému nekonečnému milosrdenství. Amen.

+ Pedro de la Cruz

                                                                            (modlitba otištěná ve Světle č. 13 / 2020)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář