Jdi na obsah Jdi na menu

Lednové promítání filmu o křesťanech na Blízkém Východě

8. 1. 2015

Srdečně zveme na promítání filmového dokumentu
s diskusí

 

 V rámci NET FOR GOD:

 

       

 

Křesťané na Východě
Kříž a naděje
;

 

Čerstvá zpráva osvětlila situaci křesťanů na Východě, přinucených uprchnout z Iráku a Sýrie před hrozbami teroristické skupiny, která si dala jméno “Islámský stát” (v arabštině Daech). Krutým způsobem útočí na náboženské menšiny.

 

Setkání se uskuteční u Klimešů, Mnichovice, Pod Mohylou 602

v neděli dne11. ledna 2015 od 19:00 hod.

 

Setkání bude spojeno s malým občerstvením.

 

Film vznikl ve Francii v rámci Mezinárodní ekumenické fraternity NET FOR GOD, která je rozšířena v mnoha zemích světa za účelem modlitby a úsilí o jednotu křesťanů. Každý měsíc je představen film, který napomáhá vzdělání ve víře nebo reaguje na aktuální události v Církvi a ve světě.

www.chemin-neuf.cz www.netforgod.tv/VOD/index.html

www.farnost-mnichovice.cz, www.vira.cz

 

Informace:

Komunita Chemin Neuf, Školní 1, Tuchoměřice, 252 67, tel: 220 199 441-2 nebo 722 665 350,   Bankovní spojení:  500 220 202 / 2700 (HVB)

Ludvík Klimeš, tel: 732 27 72 28

                                               

Poznámky k setkání NET FOR GOD

Název filmu:

Křesťané na Východě

Kříž a naděje

 

Místo, den:

Mnichovice, neděle 11.ledna v 19.00 hod.

Úvod:

Tito křesťané nemají jinou volbu než opustit ze dne na den svou zemi, a tak mnozí hledají útočiště v Libanonu, kde se církve Libanonu samotném je křehká situace.

Tento film nás zavede do dramatické reality dnešních křesťanů na Východě. Tváří k tomu se  projevuje v mnoha zemích štědrost. Svědectví uprchlíků, aktivních mužů a žen, kteří jim stojí po boku, nás posiluje ve víře a vede nás k “modlitbě s otevřenýma očima”.

 

Slovo na měsíc:

 

Slovo na tento měsíc je v Evangeliu svatého Matouše, kapitola 11, verš 28: “Pojďte ke mně všichni, kdo se namáháte a jste obtíženi břemeny, a já vám dám odpočinout.”

 

Přímluvy na měsíc:

 

Nabízíme vám, abychom se připojili k výzvě kazdinála Barbarina, a modlili se každý den Otčenáš za křesťany na Středním Východě, zvláštěza ty z Iráku a Sýrie, kteří jsou pronásledováni kvůli evangeliu. Ať konkrétní skutky solidarity, insiprované Duchem svatým a naše modlitba je povzbuzují v naději a jistotě, že Pán je s nimi.

 

K zamyšlení:

  • Jaké slovo jsem obdržel skrze tento film?
  • Mohu se podělit o jeden okamžik, kdy jsem využil něčí solidarity? Nebo kdy já jsem byl solidární s někým?

 

Tým Net for God vám přeje krásné a požehnané Vánoce a pěkný rok 2015

 

Rozdíly mezi křesťany tu budou stále: zůstanou pozváním k upřímnému dialogu. Mohou být také obohacením. Nepřišel ale čas dát přednost křestní identitě, která je nám všem společná a která nás už v Kristu spojuje?

Neměly by se dnes křesťanské církve odvážit shromáždit pod jednou střechou, dokonce ještě před tím, než bude dosaženo shody v teologických otázkách?   Bratr Alois z Taize v Praze